fredag 26 augusti 2011

Banankaka

För ett tag sedan hade jag några övermogna bananer liggande. Istället för att kasta dem så blev det en banankaka bakad :)


 För att baka den behövs:
2 väl mogna bananer
1½ dl socker
1 ägg
50 g smält smör
4 msk grädde eller mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2½ dl mjöl (knappt)
För extra lyx ca ½-1 dl hackad choklad

Mosa bananerna med socker. Tillsätt ägget (lätt uppvispat), grädde och smör. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat. Rör sist i chokladen om du vill lyxa till kakan :)
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. Grädda i ca 35 minuter, temperatur 200 grader.

Detta blir mitt bidrag i Månadens sötsak med temat lättlagat. Det går snabbt och behövs bara en bunke och form, så det blir nästan ingen disk.

lördag 13 augusti 2011

Chokladfrosting med philadelphia

En variant av frosting till cupcakes som inte känns fullt så söt är att ha i philadelphiaost. Här har jag gjort smaksatt med kakao.

Den innehåller:
ca 300 g florsocker
ca 40 g kakao
50 g smör, rumstempererat
125 g naturell philadelphia

Vispa ihop florsocker, kakao och smör till en slät smet med elvisp på medellåg hastighet. Tillsätt färskosten och vispa tills det är helt blandat. Vispa sedan på medelhög hastighet tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.

tisdag 9 augusti 2011

Röda vinbär- och hallonsylt

Plockade ca 3 liter röda vinbär i söndags. På ca 1 liter av dem kokade jag sylt resten hamnade i frysen till senare tillfälle. Jag hittade recept på sylt hos Söta saker, en blandning av röda vinbär och hallon. Den var jättegod i frukostfilen imorse!




3 dl röda vinbär
2 dl hallon
1 msk vatten
3 dl syltsocker

Koka samman allt under omrörning tills sockret löst sig. Rör försiktigt så att inte alla bär mosas helt, medan blandningen får sjuda några minuter. Häll sylten på rena burkar och låt svalna. Förvara i kylskåpet eller lägg i frysen.

måndag 8 augusti 2011

Svart vinbärsmarmelad med vanilj

Av mamma och pappas svarta vinbär har jag kokat marmelad. Smaksatte den med vaniljstång. Ser redan nu fram emot rostat bröd med marmelad, eller färska scones.

1 liter svarta vinbär
½ liter vatten
1 kg strösocker
1 vaniljstång

Koka bär, vatten och vaniljstång (urskrapad men lägg i frön och stång) i 15 minuter. Ta upp vaniljstången, rör ner sockret lite i taget och rör tills det är löst. Häll upp i burkar.

Blåbärspaj

Igår åkte jag och sambon till skogen för att plocka svamp. Vi hittade bara 2 stycken, istället plockade vi blåbär. Av dem gjorde jag en god paj. Hittade receptet på Arla.


3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g Arla smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel (Jag uteslöt detta)

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl 



Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen (blandad med mandel). Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna. 


Servera med vaniljsås.

fredag 5 augusti 2011

Aioli

Nu har det gått ett tag sen jag bloggade senast. Har tagit semester från bloggandet till förmån för att ha semester med både resande och byte av panel på huset. Hann baka lite innan semestern började, så det kommer ut senare.

Idag har jag gjort en aioli, det är inte sött men mycket gott. Tanken är att den ska ätas med räkor, kräftor och annat gott ikväll :)

Hittade ett recept på tasteline som jag använde som grund men modifierade lite.

4 äggulor
4 stora klyftor färsk vitlök
ca 5 dl matolja
salt
ca 1,5 msk äppelcidervinäger

Mixa vitlöksklyftorna.Vispa dem med äggulorna och vispa sedan ner oljan droppvis.
Smaka av med salt och äppelcidervinäger.